Tiilikaton pinnoitus; työvaiheet, hinta sekä tarpeellisuus

Tiilikatto on Suomen suositumpia kattomateriaaleja. Tiilikatto kuitenkin kuluu ja haalistuu ajan myötä, jolloin sen suojaus heikkenee. Tähän ratkaisuna on tiilikaton pinnoitus, joka tekee katosta uuden näköise ja pidentää merkittävästi sen käyttöikää.

Käyn tässä artikkelissa läpi tiilikaton pinnoituksen työvaiheita, tarpeellisuutta sekä hintaa. 

Milloin tiilikatto tulisi pinnoittaa? 

Tiilikatto tulisi maalinvalmistajien ohjeiden mukaan pinnoittaa 15-20 vuoden välein. Ensimmäinen pinnoitus tulisi tehdä 10-15 vuoden kuluttua tiilikaton asennuksesta, tai viimeistään, kun tehdaspinnoite on kulunut pois osittain tai kokonaan. Merkkejä tiilikaton pinnoitustarpeesta ovat katolle kertynyt sammal, epätasainen tai haalistunut pinnoite ja haljenneet kattotiilet. Lisäksi katteen huokoisuus kertoo tiilikaton pinnoitustarpeesta.
 


Mitä hyötyä on tiilikaton pinnoituksesta? 


Tiilikaton pinnoitus tekee kuluneen katon ulkonäöstä kuin uuden, mutta ennen kaikkea pinnoitus lisää merkittävästi tiilikaton käyttöikää. Säännöllisesti ja oikein huollettuna katon käyttöikä yli kaksinkertaistuu.  
Pinnoitus estää sammaleen kasvua tiilikatolla. Sammal aiheuttaa tiilten lohkeilua (märkä sammal jäätyy ja halkaisee tiilen – eteenkin saumakohtien sammal), sekä pitää katon siltä kohdalta aina märkänä, jolloin pinnoite kuluu nopeammin ja tiili haurastuu.  
Pinnoite suojaa lisäksi tiiltä auringon UV-säteilyltä, tekee tiilen pinnasta vedenpitävän (lisää vedenhylkivyyttä) sekä parantaa katon ulkonäköä vuosiksi eteenpäin.  
 


Mitä työvaiheita kuuluu tiilikaton pinnoitukseen? 


Katon kuntotarkastus ja tarvittavat korjaustoimenpiteet: 
Ennen pinnoitusta tarkistetaan katon kunto. Erityishuomiota kiinnitetään aluskatteiden, sekä läpivientien kuntoon. Rikkinäiset tiilet vaihdetaan ja läpiviennit tiivistetään. Mikäli suurempia korjaustoimenpiteitä on tarpeellista tehdä, tulee miettiä, missä järjestyksessä korjaustoimenpiteet on järkevintä toteuttaa.  
 
Ympäristön suojaus 
Talon pihat, terassit sekä seinät suojataan ennen pesua ja pinnoitusta. Suojaus tehdään pressuilla, joihin pesussa katolta tullut moska saadaan helposti kerättyä. Tavoitteena on, että pinnoituksen jälkeen asiakkaan piha on siistimpi, kuin ennen pinnoitusta. Urakoitsijana me vastaamme jätteiden poisviennistä ja oikeanlaisesta kierrätyksestä.  
 
Tiilikaton pesu 
Korjaustoimenpiteiden ja ympäristön suojauksen jälkeen tiilikatto pestään korkeapainepesurilla. Pesussa käytetään nk. rotosuutinta ja korkeaa painetta, jolloin kaikki kasvusto saadaan poistettua tehokkaasti katolta. Katto myrkytetään pesun jälkeen kasvustonestomyrkyllä, mikäli käytettävä pinnoite sen vaatii. Tikkurilan ja Teknoksen tuotteita käytettäessä kasvustonestomyrkkyä ei käytetä, sillä niissä myrkky on pinnoitteessa itsessään. NowoCoat pinnoitetta käytettäessä myrkytys on tarpeellinen. Pesun jälkeen pinnoitus toteutetaan aikaisintaan seuraavana päivänä, kun katto on ehtinyt täysin kuivua.  
 
Pinnoitus 
Pinnoitus tehdään kaksi kertaa. Ensimmäinen pinnoituskerta ohennetaan noin 20% vedellä, jolloin pinnoite imeytyy paremmin tiilen huokoiseen rakenteeseen. Toinen kerta pinnoitetaan ohentamattomalla pinnoitteella. Pinnoituksessa käytetään korkeapainemaaliruiskua, jolloin lopputuloksena on tasainen ja kaunis maalipinta.  
 
Lopputarkastus / kuvallinen raportti työstä 
Pinnoituksen jälkeen asiakkaan kanssa tarkastetaan tehty työ. Katolta otetaan valokuvia, ja työstä kirjoitetaan kirjallinen raportti, mikäli asiakas niin haluaa. Raporttiin kirjataan käytetty pinnoite, pinnoitteen menekki, sääolosuhteet sekä mahdolliset suositeltavat korjaustoimenpiteet, mikäli niitä ei vielä pinnoituksen yhteydessä tehty. Raportista käy ilmi myös työn takuu, joka on meiltä tilatussa työssä viisi (5) vuotta.  
 
Tiilikaton pinnoituksen hinta 
Hintaesimerkkejä loivan / keskijyrkän katon pinnoituksista (alle 30 astetta, 2-4 lapetta) 
150m2: 3500e 
200m2: 4100e 
250m2: 4800e 
300m2: 5400e 
 
Hintaan vaikuttaa katolla olevan sammalen määrä, yksityiskohtien määrä (esim. kattoikkunoiden ja läpivientien määrä), seinien suojauksen tarve, lappeiden määrä, katon jyrkkyys / haastavuus. Hintaesimerkit ovat keskimääräisiä hintoja, ja lopullinen hinta voi poiketa +-20% hinnasta.  Hinnat sisältävät alv. 24%.

 

Kysy tarjousta / ilmaista kuntokartoitusta täyttämällä yhteydenottolomake, tai ole meihin yhteydessä soittamalla. Vastaamme myös mielellämme kaikkiin ulkomaalauksiin liittyviin kysymyksiin!

0